Hoe we steeds anders omgaan met ons afval
Hoeveel afvalbakken heb jij in huis? Grote kans dat het er een stuk meer zijn dan een paar jaar geleden het geval is. We gaan ons afval steeds meer scheiden, zodat het beter gerecycled kan worden. Dat vraagt aanpassingen van iedereen, al went het snel.
Glas
In de tijd dat je opgroeide was afval scheiden nog niet echt een ding, waarschijnlijk. Al je afval verdween in dezelfde bak en uiteindelijk in dezelfde container, om daarna te worden verbrand of gestort. De enige uitzonderingen waren in sommige gevallen papier, dat wordt al langere tijd opnieuw gebruikt, en glas. We kennen allemaal wel de grote glasbakken die al lange tijd in ons land staan, en waar het glas zo lekker in klettert als je het door de opening naar binnen gooit.
Enige tijd later werden we ons bewust van het feit dat het beter was om chemische stoffen niet zomaar te verbranden of storten, en begonnen we deze los in te zamelen. Batterijen bijvoorbeeld, en restjes verf, leverde je in bij het klein chemisch afval. Weer een stap in de goede richting!
Alles scheiden
Inmiddels is in veel gemeentes het ‘omgekeerd inzamelen’ een feit. Niet langer gooi je bijna al je afval in dezelfde bak, maar lever je zoveel mogelijk alles gescheiden in. Recycling wordt steeds normaler en ingeburgerd. Niet alleen papier kan opnieuw worden gebruikt, maar ook veel verpakkingsmateriaal van kunststof kan worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Om die reden worden de afvalstromen zoveel mogelijk, en zo vroeg mogelijk, van elkaar gescheiden. Een doorsnee huishouden heeft tegenwoordig een speciale bak voor groen afval, bijvoorbeeld uit de tuin of etensresten. Daarnaast is er een bak waar veel verpakkingsmateriaal in kan, vaak van plastic maar bijvoorbeeld ook lege blikjes en kleine flesjes. Ook oud papier wordt standaard al in huis gescheiden, terwijl we ook glas, textiel en chemisch afval natuurlijk apart inleveren. Wat hierna nog overblijft, en dat zou niet veel moeten zijn, valt onder restafval, en moet in veel gevallen naar een verzamelcontainer worden gebracht.
Niet alleen huishoudens zijn tegenwoordig druk bezig met recycling, ook bedrijven moeten hun afvalstromen steeds meer gescheiden houden en apart af laten voeren of inleveren. Waar het voor veel consumenten al een hele verandering was, is het voor bedrijven vaak helemaal een flinke operatie om dit te realiseren. Gelukkig zijn er ook voor hen tal van hulpmiddelen en dienstverleners die hen een flinke hand kunnen helpen, zodat we uiteindelijk allemaal een steentje bijdragen aan een beter milieu.