Waarom is de inboedelverzekering zo belangrijk?
Eén van de eerste verzekeringen die door veel mensen voor hun woning wordt afgesloten is de zogenaamde inboedelverzekering. Er zijn verschillende redenen die hiervan aan de basis liggen. Allereerst is het bijvoorbeeld zo dat de inboedelverzekering deel uitmaakt van de brandverzekering. Daarnaast is het ook zo dat de inboedel van een woning er om bekend staat over een behoorlijk stevige kostprijs te beschikken. Als u alle losse onderdelen van uw huis bij elkaar optelt zult u dan ook meteen kunnen vaststellen dat u hier behoorlijk wat geld in heeft geïnvesteerd. Het laatste wat u dan wilt is dat geld in rook zien opgaan wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt of u geconfronteerd wordt met wateroverlast. Dat hoeft gelukkig ook niet. De inboedelverzekering kan er namelijk voor zorgen dat u op dat moment kunt rekenen op een financiële tussenkomst vanuit een verzekeraar.
Wat is de functie van de inboedelverzekering?
Laat ons in eerste instantie even kijken wat nu precies de functie is van de inboedelverzekering. Zoals in de inleiding reeds werd vermeld is het zo dat deze verzekering de inboedel van uw huis dekt. Het gaat hierbij concreet om alle zaken die niet vastzitten aan de woning. Met andere woorden, op het ogenblik dat u zou beslissen om te verhuizen naar een nieuwe woonst dient u in staat te zijn om al deze verschillende zaken mee te verhuizen. Is dat niet het geval? Dan behoort hetgeen u in gedachten heeft niet tot de inboedel, maar wel tot de zogenaamde opstal. Het is dan ook belangrijk om er rekening mee te houden dat de inboedelverzekering niet alle onderdelen van de woning dekt. Wilt u dit graag wel hebben? Dan zult u naast de inboedelverzekering ook een opstalverzekering moeten afsluiten.
Wat is een opstalverzekering?
Hetgeen wel en vooral hetgeen niet wordt gedekt door de inboedelverzekering wordt dus bepaald aan de hand van de aard van het artikel in kwestie. Zoals hierboven reeds aangegeven moet u zich op dit vlak altijd de vraag stellen of u hetgeen u in gedachten heeft kunt meenemen wanneer u verhuist of niet. Zaken die tot de inboedel worden gerekend zijn dan ook bijvoorbeeld stoelen en tafels, maar ook het keukengerei, de losse spullen in de badkamer en ga zo maar door. Zaken die tot de opstal en dus niet tot de inboedel worden gerekend zijn onder meer de hieronder aangehaalde onderdelen van een woning:
- De keukenkasten die vast deel uitmaken van de keuken;
- Zaken zoals bijvoorbeeld de douche in de badkamer;
- De ramen waar de woning over beschikt;
Wilt u er dus met andere woorden honderd procent zeker van zijn dat u op de best mogelijke manier bent verzekerd tegen schade aan uw woning en diens inboedel? Dan zult u er altijd voor moeten kiezen om zowel een inboedel- als een opstalverzekering af te sluiten.
Voor dekking bij schade aan spullen van een ander sluit je de vereende aansprakelijkheidsverzekering af!
3 redenen om de inboedelverzekering af te sluiten
Nu het voor u duidelijk is wat de inboedelverzekering precies is kunnen we ook even verder kijken, namelijk naar de redenen waarom u er goed aan doet om zo’n verzekering af te sluiten. Wij hebben alvast drie uitstekende redenen voor u op een rijtje gezet.
1.) Omdat uw inboedel een grote waarde vertegenwoordigt
Veel mensen schrikken er van welke waarde hun inboedel vertegenwoordigt. In eerste instantie lijkt het er misschien niet naar uit te zien, maar alle verschillende stukken inboedel welke u bezit kunnen samen een niet onaanzienlijke waarde vertegenwoordigen. Het is dan ook helemaal niet verstandig om deze onverzekerd te laten. Wilt u dus met andere woorden de waarde van uw inboedel gedekt zien worden? Dan is het beslist een aanrader om ervoor te kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten.
2.) Omdat schade aan de inboedel vaak erg aanzienlijk is
De schadegevallen die door de inboedelverzekering worden gedekt zijn niet van de minste, integendeel. Zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina is het immers zo dat deze verzekering zowel schade dekt welke is veroorzaakt door brand als door inbraak of diefstal. Bij dergelijke schadegevallen loopt de financiële schade al snel aanzienlijk op. Het laatste wat u dan wil is dat u zelf voor alles moet opdraaien. Door het afsluiten van de inboedelverzekering zorgt u ervoor dat u altijd kunt rekenen op een financiële tussenkomst door de verzekeraar… althans wanneer de schade in kwestie niet door de polisvoorwaarden wordt uitgesloten.
3.) Een inboedelverzekering hoeft niet duur te zijn
Een bijzonder groot en ook vaak gehoord misverstand heeft betrekking tot de veronderstelling dat het afsluiten van een inboedelverzekering altijd zeer duur is. Dat is zeker niet juist. De premie die in rekening wordt gebracht voor een inboedelverzekering is namelijk volledig afhankelijk van de waarde waar de inboedel over beschikt. Standaard wordt ervoor het bepalen van deze waarde een globale inventarisatie opgemaakt. Daarin wordt alle standaard inboedel opgenomen. Het is echter wel mogelijk om bepaalde zaken extra of individueel te laten verzekeren. Het gaat hierbij dan uiteraard om dure stukken inboedel zoals bijvoorbeeld:
- Kunstwerken zoals beelden en schilderijen;
- Antieke meubels;
Hou er bovendien rekening mee dat de premie voor de inboedelverzekering ook niet noodzakelijkerwijs in één keer dient te worden betaald. U kunt er dan ook bij het merendeel van de verzekeraars perfect voor kiezen om ze bijvoorbeeld te spreiden over verschillende maandelijkse termijnen of u kunt ze per kwartaal betalen. Het is allemaal mogelijk.
Vergelijk hier inboedelverzekeringen!
Kies voor zekerheid, sluit een inboedelverzekering af!
Wilt u er dus met andere woorden ook absoluut zeker van zijn dat u voor wat uw inboedel betreft kunt rekenen op een zo optimaal mogelijke zekerheid en betrouwbaarheid? In dat geval is het altijd de moeite waard om ervoor te kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten. Ondanks het feit dat de inboedelverzekering geen wettelijk verplichte verzekering is wordt ze wel sterk aangeraden aan iedereen die in een bepaald type van woning of ander vastgoed gaat wonen. Let op, zoals we eerder hier reeds uitgebreid hebben aangegeven kan de inboedelverzekering niet worden verward met de opstalverzekering. Deze laatste dient niet door huurders te worden afgesloten, maar wel door mensen die eigenaar zijn van bijvoorbeeld een huis of een appartement.