Ruimte akoestiek verbeteren met akoestische materialen
Een slechte akoestiek in een ruimte kan hinderlijk zijn en gevolgen hebben voor onze gezondheid. Met akoestische materialen kan die worden verbeterd. Waar praten we dan over? Maar om te beginnen wat bedoelen met een goede akoestiek.
Wat is goede akoestiek
Met een goede akoestiek wordt bedoeld dat de nagalm en klank van geluid passend zijn voor de desbetreffende ruimte. Een concerthal, kerk, klaslokaal, kantoorruimte en woonkamer zijn nogal verschillend van vorm en uiteraard is het gebruik anders. In bepaalde ruimtes is een zekere nagalm nuttig, maar in andere juist niet. Bijvoorbeeld in een kerk houdt de predikant rekening met de aanwezige nagalm. Door de nagalm kunnen meer mensen volgen wat de predikant zegt. In een kantoortuin is het echter hinderlijk als gesprekken op vele meters afstand hoorbaar zijn.
Gevolgen voor onze gezondheid
Als we veel tijd in een ruimte zijn met nogal wat nagalm, dan kan dat vermoeidheid, stress, en concentratieverlies tot gevolg hebben. We gaan dan zo’n ruimte vermijden, omdat we erin niet tot rust kunnen komen. Dat kan bijvoorbeeld voor woonruimte natuurlijk niet de bedoeling zijn. In een kantooromgeving kan een slechte akoestiek de productiviteit aanpassen en zelfs leiden tot een verhoogd ziekteverzuim.
Hoe de akoestiek beïnvloeden
Geluid bestaat uit zich voortplantende trillingen, meestal door de lucht. Die trillingen kunnen worden teruggekaatst en geabsorbeerd door wanden en objecten in een ruimte. Met name de materialen waarmee die zijn afgewerkt, bepalen de mate van terugkaatsing en absorptie. Je kunt dus de ruimte akoestiek beïnvloeden door die materialen bewust te kiezen. In een kantoortuin zijn verplaatsbare wanden met een absorberend materiaal gebruikelijk. Dat materiaal, maar ook de plaatsing van de wanden, zijn belangrijk voor het resultaat. Als je daarentegen wilt dat geluidstrillingen zich verder gaan verplaatsen, dan kan je daar ook weer met de juiste materiaalkeuzes en objecten invloed op uitoefenen.
In de woonkamer
In een woonkamer is te weinig nagalm moeilijk voor te stellen. Door de moderne interieuraanvullingen is de kans op teveel nagalm echter wel toegenomen. Om de nagalm te verminderen, kunnen onder meer de volgende aanpassingen helpen:
- Gordijnen ophangen.
- Tapijt op de vloer leggen in plaats van bijvoorbeeld een tegelvoer.
- Gestoffeerde en geen houten meubels.
- Plaats planten.
- Er bestaan geluidsabsorberende wandpanelen.
- Aan het plafond kunnen akoestische panelen worden bevestigd.
Het gaat om de toepassing van akoestische materialen en de vormgeving.